Nadzór nad jakością oleju - Od czego zależy proces utleniania?

Utlenianie oleju smarowego jest szeregiem reakcji chemicznych przebiegających w objętości oleju. Główną konsekwencją utleniania jest wzrost lepkości, powstawanie kwaśnych produktów reakcji oraz produktów nierozpuszczalnych (w postaci szlamów i osadów).

Czynnikami przyspieszającymi utlenianie mogą być: obecność powietrza, wysoka temperatura, obecność metali.

Odporność na utlenianie jest kluczowym parametrem dla większości aplikacji przemysłowych: turbiny, hydraulika, wymienniki ciepła...

Im wyższej jakości olej tym wyższą ma on odporność na utlenienie. Odporność oleju na utlenienie jest zależna od jakości  bazy olejowej i zawartości pakietu dodatków.

CZYTAJ TAKŻE: Rodzaje i zakres badań olejów smarowych

Utlenianie się oleju to proces jego ciemnienia, wzrostu lepkości, wytrącania się osadów i powstawanie nagarów oraz żywic.

Podczas eksploatacji utlenianie się oleju jest kontrolowane przez pomiar zmian jego lepkości, liczby kwasowej oraz obecność osadów  i nagarów.

Procesy utleniania są to reakcje chemiczne, które ulegają przyśpieszeniu wraz ze wzrostem temperatury - dwukrotnemu przy wzroście temperatury o 10 °C.

Podczas silnego utleniania oleju mogą powstawać wielopierścieniowe związki aromatyczne, które stanowią o tym, że olej przepracowany jest uważany za substancję niebezpieczną.

 

W przypadku zapytań dotyczących badań i analizy chemicznej oleju prosimy o kontakt z Działem Technicznym tel.+48 81 820 07 88 lub e-mail: biuro@gorner.pl

Działamy na terenie województw: dolnośląskie, mazowieckie, lubuskie, śląskie, opole, małopolskie, kujawsko-pomorskie, podlaskie, pomorskie, podkarpackie, łódzkie, warmińsko-mazurskie, świętokrzyskie, lubelskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie.

W ciągu 24 godzin nasze produkty wysyłamy firmą spedycyjną  do takich miast jak: Warszawa, Białystok, Gdańsk, Gorzów Wlkp., Katowice, Kielce, Kraków, Lublin, Łódź, Olsztyn, Opole, Poznań, Rzeszów, Toruń, Wrocław, Bydgoszcz, Zielona Góra, Szczecin.
 
 

Wróć do aktualności