Aktualności

Aceton czyli kilka słów o ketonie dimetylowym

05-08-2020

Aceton to wytwarzana substancja chemiczna, która również występuje naturalnie w środowisku. Jest bezbarwną cieczą o wyraźnym zapachu i smaku. Łatwo odparowuje, jest łatwopalny i rozpuszcza się w wodzie . Jest również nazywany ketonem dimetylowym, 2-propanonem i beta-ketopropanem. Aceton jest używany do produkcji plastiku, włókien, leków i innych chemikaliów. Służy również do rozpuszczania innych substancji. Występuje naturalnie w roślinach, drzewach, gazach wulkanicznych, pożarach lasów oraz jako produkt rozkładu tkanki tłuszczowej. Występuje w spalinach samochodowych, dymie tytoniowym i wysypiskach śmieci. Procesy przemysłowe dostarczają do środowiska więcej acetonu niż procesy naturalne.

Aceton techniczny a aceton kosmetyczny

W acetonie technicznym, przeznaczonym do celów przemysłowych, można znaleźć sporo zanieczyszczeń, czyli substancji, które mogą być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia, chociażby  podczas wdychania oparów. Najczęściej jest to alkohol metylowy, toksyczny dla człowieka. Aceton kosmetyczny jest specjalnie oczyszczony, a często także wzbogacony substancjami pielęgnującymi, aromatami i witaminami, i przeznaczony jest do zmywania lakieru oraz innych ozdób z paznokci. Choć ma bardzo nieprzyjemny zapach, jest mniej szkodliwy dla zdrowia niż np. octan etylu czy octan butylu, które stosowane są w zmywaczach do paznokci zamiast acetonu.

Otrzymywanie:

W przemyśle produkuje się go najczęściej metodą kumenową przy okazji otrzymywania fenolu . W laboratorium można go otrzymać przez suchą destylację octanu wapnia. Obecnie otrzymywany jest katalitycznie z alkoholu izopropylowego , acetylenu w wyniku fermentacji butanolowo - acetonowej.

Aceton – właściwości i zastosowanie

Aceton jest powszechnie stosowanym rozpuszczalnikiem organicznym o dużej polarności. Rozpuszcza większość miękkich tworzyw sztucznych, lakiery, tłuszcze, oleje (nawet nagar silnikowy). Stosuje się go przy produkcji leków, barwników, farb, lakierów i środków czyszczących. Znajduje się w składzie wielu środków do czyszczenia, jak choćby w preparatach do polerowania mebli. Substancja ta wykorzystywana jest zarówno w warunkach domowych, jak i w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych. Najbardziej kojarzy się nam jednak jako rozpuszczalnik. Skutecznie zmywa lakier do paznokci, a także akryl i hybrydę.

Czy aceton jest szkodliwy?

Aceton nie jest substancją toksyczną, nie powoduje uszkodzeń DNA ani nie ma bezpośredniego działania rakotwórczego. Trzeba jednak pamiętać, że w pewnych dawkach lub warunkach może mieć szkodliwy, a przynajmniej drażniący wpływ na organizm. Jeśli przypadkowo wypijemy trochę acetonu, poza ogólnym podrażnieniem układu pokarmowego i ewentualnie wymiotami nic groźniejszego się nie stanie. Jest on dobrze metabolizowany przez wątrobę

 

Nasi specjaliści pozostają do Państwa dyspozycji w zakresie udzielania porad technicznych na temat stosowania acetonu w przemyśle. W tym celu prosimy o kontakt z Działem Obsługi Klienta tel.+48 81 820 07 88 lub e-mail: biuro@gorner.pl

Działamy na terenie województw: dolnośląskie, mazowieckie, lubuskie, śląskie, opole, małopolskie, kujawsko-pomorskie, podlaskie, pomorskie, podkarpackie, łódzkie, warmińsko-mazurskie, świętokrzyskie, lubelskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie.

Nasze produkty wysyłamy firmą spedycyjną  do takich miast jak: Warszawa, Białystok, Gdańsk, Gorzów Wlkp., Katowice, Kielce, Kraków, Lublin, Łódź, Olsztyn, Opole, Poznań, Rzeszów, Toruń, Wrocław, Bydgoszcz, Zielona Góra, Szczecin.