Aktualności

Prawodawstwo i Certyfikaty: NSF, PZH, Halal i Kosher, HACCP oraz GMP przy stosowaniu spożywczych środków smarnych.

08-09-2019

Powszechnie uznane są regulacje opracowane w USA przez NSF International (National Sanitary Foundation). NSF International to niezależna organizacja non-profit oraz jednostka certyfikująca, która gwarantuje, że produkty są właściwie i bezstronnie testowane. Organizacja NSF powstała w Stanach Zjednoczonych w 1944 roku pod nazwą National Sanitation Foundation (zmiana nazwy na obecną w 1990 roku). Działa w 80 krajach, a jej certyfikaty są uznawane przez służby nadzoru na całym świecie. Na etykiecie produktu z certyfikatem NSF powinny być umieszczone: numer rejestracji NSF, symbol kategorii oraz symbol rejestracji. Nazwa zarejestrowanego produktu wymieniona jest w aktualnej Białej Księdze NSF z listą artykułów nieżywnościowych (White Book Listing of Nonfood Compounds). Najistotniejsze kategorie klasyfikacji:

H1 – incydentalny kontakt z żywnością. Max. limit to 10ppm oraz 1ppm dla środków smarnych opartych na olejach silikonowych

H2 – pozostałe środki smarne – kontakt z żywnością jest niedozwolony

3H – bezpośredni kontakt z żywnością – środki antyadhezyjne (np. do smarowania rusztów grilli, noży tnących, blach itp.)

HT-1 – ciecze przenoszące ciepło (oleje grzewcze)

W Polsce własne certyfikaty wydaje Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (NIZP-PZH). Instytucja naukowo-badawcza funkcjonuje od ponad 90 lat. Prowadzi między innymi badania: diagnostyczne, żywności, opakowań żywności, wody, powietrza, promieniotwórczości oraz środków, materiałów i urządzeń kontaktujących się z wodą, produktami spożywczymi itp.

Wielu producentów z branży spożywczej musi też spełniać przepisy Halal i Kosher, czyli związane z produktami przeznaczonymi dla wyznawców religii muzułmańskiej i żydowskiej. 

Jeżeli mówimy o środkach smarnych przeznaczonych do wykorzystania w przemyśle spożywczym, to powinny one spełniać certyfikaty przemysłowe i być zgodne z wymaganiami i wytycznymi HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) oraz GMP (Good Manufacturing Practice). Są też takie aplikacje w przemyśle, w których występują reaktywne gazy, takie jak: brom, chlor, fluor i tlen.

System HACCP został opracowany w ramach amerykańskiego programu kosmicznych lotów załogowych, w celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności dla załóg statków kosmicznych. Aktualnie system ten jest stosowany w zakładach przemysłu spożywczego na całym świecie; ma on na celu rozpoznawanie i kontrolę zagrożeń, które mogą przynieść szkodę konsumentowi, a które mogą wystąpić w jakimkolwiek momencie procesu produkcji i magazynowania żywności. System HACCP ma międzynarodową akceptację, jako sposób zapewniający produkcję bezpiecznej i zdrowej żywności.

 

W przypadku zapytań dotyczących doboru środków smarnych dla przemysłu spożywczego prosimy o kontakt  z  Działem  Technicznym tel. +48 81 820 07 88   lub   e-mail: biuro@gorner.pl

Działamy na terenie województw: dolnośląskie, mazowieckie, lubuskie, śląskie, opole, małopolskie, kujawsko-pomorskie, podlaskie, pomorskie, podkarpackie, łódzkie, warmińsko-mazurskie, świętokrzyskie, lubelskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie.

W ciągu 48 godzin nasze produkty wysyłamy firmą spedycyjną  do takich miast jak: Warszawa, Białystok, Gdańsk, Gorzów Wlkp., Katowice, Kielce, Kraków, Lublin, Łódź, Olsztyn, Opole, Poznań, Rzeszów, Toruń, Wrocław, Bydgoszcz, Zielona Góra, Szczecin.