GLIKOL PROPYLENOWY

Kategorie

Obraz

OPIS

Glikol propylenowy jest klarowną, bezbarwną, lekko syropowatą cieczą w temperaturze pokojowej, jest praktycznie bezwonny i bez smaku. Glikol propylenowy można wytworzyć na dwa różne sposoby. Jest wytwarzany głównie przez traktowanie tlenkiem propylenu - substancją chemiczną wytwarzaną podczas rafinacji ropy naftowej - wodą. Glikol propylenowy można również otrzymać z glicerolu, głównego produktu ubocznego produkcji biodiesla. Ten rodzaj glikolu propylenowego jest używany głównie do celów przemysłowych.

CHARAKTERYSTYKA

Postać fizyczna

bezbarwna ciecz

Zapach

bez zapachu

Rozpuszczalność w wodzie

rozpuszczalny

Gęstość w 20°C [g/cm3]

1,03

Temperatura wrzenia/zakres w 1013hPa [°C]

184-194

ZASTOSOWANIA I APLIKACJE

  • jest szeroko stosowany m.in. w przemyśle spożywczym, tytoniowym, chemicznym (np. środki higieny i produkty kosmetyczne), w medycynie i farmacji
  • w produkcji żywności używany jest jako konserwant lub emulgator oraz jako składnik wielu barwników i aromatów, jako rozcieńczalnik (E520)
  • jest stosowany w farmacji jako baza, która sama nie ma istotnego działania dla organizmu, ale w której może zostać rozprowadzony składnik czynny leku. Dotyczy to przede wszystkim substancji leczniczych, nie dających rozpuścić się w wodzie, ale dających się rozprowadzić we względnie neutralnym dla organizmu glikolu propylenowym. W ten sposób glikol propylenowy może być stosowany w formie preparatu doustnego jak i kremu, który może być nanoszony miejscowo na skórę.
  • może być używany do produkcji kosmetyków jako rozczynnik nadający kosmetykowi pożądaną konsystencję emulsji oraz jako składnik nawilżający skórę. Glikol propylenowy może w związku z tym znajdować się w: pastach do zębów, oraz płynach do płukania ust, środkach do higieny dłoni, w środkach czystości, jako składnik główny dezodorantu w sztyfcie, w wielu innych kosmetykach, również jako nośnik zapachów w olejkach zapachowych oraz w olejkach eterycznych do masażu.
  • w zastosowaniach przemysłowych: (jako płyn roboczy w prasach hydraulicznych, w systemach chłodzących w przemyśle spożywczym, jako składnik płynów zapobiegających zamarzaniu oraz środków do odladzania w przemyśle lotniczym. Ze względu na niską toksyczność, glikol propylenowy coraz częściej zastępuje tradycyjnie stosowany w tych płynach glikol etylenowy.

SPECYFIKACJE

Food and Drug Administration (FDA) sklasyfikowała glikol propylenowy jako dodatek, który jest „ogólnie uznawany za bezpieczny” do stosowania w żywności. Według (INCI: Propylene glycol) jest substancją bardzo dokładnie przebadaną, nietoksyczną, dobrze tolerowaną przez skórę oraz oczy. Ponadto glikol propylenowy nie powoduje podrażnień i nie wykazuje właściwości alergizujących i jest powszechnie uznawany za bezpieczny oraz dopuszczony do użytku w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

NUMER CAS

57-55-6

Nasi specjaliści pozostają do Państwa dyspozycji w zakresie udzielania porad technicznych na temat danego produktu. W tym celu prosimy o kontakt tel. +48 81 820 07 88 lub e-mail: biuro@gorner.pl

Formularz kontaktowy

Jeśli są Państwo zainteresowany szerszymi informacjami i ofertą - to nasi specjaliści pozostają do Państwa dyspozycji. Udzielamy porad technicznych na temat produktów. Zachęcamy do kontaktu.

Prosimy o wypełnienie wszystkich pól.

Tak. Wyrażam zgodę, na umieszczenie moich danych osobowych w bazie firmy GORNER Sp. z o.o. Dane osobowe pozyskane w związku z przygotowaniem oferty, będą przetwarzane w celu udzielania odpowiedzi na wysłane zapytanie. Oświadczam, że cel przetwarzania moich danych osobowych jest mi znany i jestem świadomy(a) faktu, że przysługuje mi prawo do wglądu do moich danych osobowych oraz prawo ich poprawiania lub usunięcia.