- higieny i bezpieczeństwa żywności przyjęto: Dyrektywę nr 89/397/EEC o urzędowej kontroli środków spożywczych Ustawa z 30 października 2003 r. (Dz. U. Nr 208 poz. 2020) o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia wprowadziły system analizy zagrożeń i ryzyka bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
- wymagań ochrony środowiska przyjęto Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 3 lipca 2002 roku w sprawie karty charakterystyki (Dz.U.02.140.1171 ze zmianami w Dz.U.05.2.8). Polskie rozporządzenie w całości wdraża tekst dyrektywy 2001/58/EC. Zakres badań wymaganych podczas sporządzania kart charakterystyk regulują przepisy zawarte w Rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia z dnia 28 lipca 2003 r. w sprawie metod przeprowadzania badań właściwości fizykochemicznych, toksyczności i ekotoksyczności substancji i preparatów chemicznych (Dz. U. Nr 232, poz. 2343).
- bezpieczeństwa maszyn i produkcji żywności. Dyrektywa 89/109/EEC dotycząca przepisów prawnych w sprawie materiałów i przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z artykułami żywnościowymi. Dyrektywa 93/43/EEC – dotycząca higieny produktów spożywczych. Dyrektywa 89/392/EEC – Dyrektywa maszynowa i jej zmiany 91/368/EEC, 93/44/EEC, 93/68/EEC.
Do najważniejszych testów potwierdzających cechy ekologiczne smaru plastycznego zaliczono badania oceniające stopień toksyczności na podstawie składu chemicznego oraz w stosunku do ssaków, ryb i mikroorganizmów oraz podatność na rozkład biologiczny wyznaczony według normy CEC-L-33-A-94
Uzupełnienie tych badań stanowią testy dermatologiczne prowadzone w warunkach klinicznych na podstawie których oceniono oddziaływanie uczulające smarów plastycznych na skórę człowieka.
Wymienione badania testowe przyjęto jako metody weryfikujące możliwość bezpiecznego użytkowania opracowanych smarów plastycznych w warunkach rzeczywistych w przemyśle spożywczym
W aspekcie ochrony środowiska naturalnego istotne znaczenie ma ocena toksykologiczna oraz wyznaczenie poziomu biodegradacji smarów plastycznych.