Typowy okres przydatności dla środków smarnych dla przemysłu spożywczego wynosi 5 lat. Należy zwrócić jednak uwagę, że produkt zazwyczaj nadaje się do zastosowania po zakończeniu zalecanego okresu. Warunkiem jest przestrzeganie zasad prawidłowego magazynowania:
• Temperatura: powinna być nie wyższa niż +45°C i nie niższa niż -20°C. Ciepło powoduje utlenianie produktu, zimno wytrącanie wosków. Idealna temperatura magazynowania to: 0 do +25 °C.
• Światło: obecność światła słonecznego może zmienić barwę produktu. Produkt należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu, zabezpieczającym produkt przed działaniem światła.
• Woda: reaguje ona z dodatkami, może powodować namnażanie się mikroorganizmów, dlatego najlepiej przechowywać w miejscu suchym, wewnątrz.
• Zanieczyszczenia: beczki, wiadra, kanistry należy przechowywać w miejscach nie zakurzonych, szczególnie należy uważać na opakowania otwarte.
W przypadku zapytań dotyczących doboru środków smarnych dla przemysłu spożywczego, prosimy o kontakt z Działem Technicznym Tel. +48 81 820 07 88 lub e-mail: biuro@gorner.pl.
Działamy na terenie województw: dolnośląskie, mazowieckie, lubuskie, śląskie, opole, małopolskie, kujawsko-pomorskie, podlaskie, pomorskie, podkarpackie, łódzkie, warmińsko-mazurskie, świętokrzyskie, lubelskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie.