Aktualności

Olej wazelinowy - zastosowanie w przemyśle

30-04-2021

Oleje wazelinowe i parafinowe zwane inaczej mineralnymi olejami białymi o czystości farmaceutycznej  i medycznej są bezbarwne, bez zapachu i smaku, podczas składowania barwa nie ulega zmianie. Są to produkty nie zawierające wody, siarki i metali ciężkich, chemicznie i biologicznie stabilne. Wykazują bardzo dobrą stabilność na działanie światła, są obojętne chemicznie i nie wywołują podrażnień ani alergii. Nie mają żadnych właściwości odżywczych, ale za to działają ochronnie i świetnie natłuszczają. W kosmetyce bardzo często używane ze względu na swoje właściwości, tworzą nieprzepuszczalną barierę ochronną, zapobiegają wyparowywaniu wody ze skóry. Zabiegi parafinowe na skórę wykorzystują ich zdolności do utrzymywania ciepła, dzięki któremu składniki odżywcze kremu (nakładanego pod parafinę) mogą skuteczniej wniknąć w głąb skóry. Oleje białe występują pod różnymi nazwami: Mineral oil, Paraffin Oil, Paraffinum liquidum, White oil, White Mineral Oil.

Powstają w procesie rafinacji obróbki wodorowej pod wysokim ciśnieniem, przez co mogą spełniać wymagania ostrzejsze niż wymagania farmakopei tzw. kodeksu aptecznego, który zawiera spis leków dopuszczonych w danym kraju lub na danym terenie do obrotu, oraz obwarowany tymi samymi zastrzeżeniami spis surowców służących do ręcznego sporządzania niektórych z tych leków w aptece. Ustala opis wszystkich tych substancji, sposoby ich przechowywania oraz dostępu do nich osób powołanych, rodzaje opakowań, dozwolone metody dystrybucji, dawkowanie, sposoby kontroli jakości, a w przypadku leków robionych w aptece, także metody ich przygotowywania. Opisuje też metody identyfikacji leków, ich standaryzację i sposoby nazewnictwa.

Oleje wazelinowe i parafinowe spełniają wymagania czystości według następujących przepisów:

  • FDA (ang. Food and Drug Administration) Agencja Żywności i Leków - amerykańska instytucja rządowa, która jest częścią Departamentu Zdrowia i Usług Społecznych i zajmuje się kontrolą żywności (dla ludzi i zwierząt), suplementów diety, leków, kosmetyków, urządzeń medycznych, urządzeń emitujących promieniowanie, materiałów biologicznych i preparatów krwiopochodnych w Stanach Zjednoczonych.
  • 21 CFR (Code of Federal Regulations - Kodeks Przepisów Federalnych w USA). Artykuł 178-3620 (a) mówi nam, że oleje z grupy (a) mogą być stosowane jako powłoki ochronne lub środki do uwalniania z form przy produkcji żywności.
  • 21 CFR 178-3570. Artykuł zawiera regulacje o dopuszczeniach środków smarnych do incydentalnego kontaktu z żywnością, które mogą być bezpiecznie stosowane w maszynach używanych do wytwarzania, produkcji, pakowania, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania, transportu lub przechowywania żywności, z zastrzeżeniem postanowień niniejszego rozdziału.
  • NSF (National Science Foundation) zarejestrowane jako produkty klasy H1 i HX1 - incydentalny kontakt z żywością i i klasy 3H - bezpośredni kontakt z żywnością.
  • Przewyższają obecne wymagania Farmakopei Indyjskiej (IP), Farmakopei USA (USP), brytyjskiej Farmakopei (BP), Farmakopei Europejskiej oraz innych międzynarodowych Farmakopei.
  • Posiadają Świadectwo Jakości Zdrowotnej wydane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Zakład Bezpieczeństwa Żywności.
  • Oleje białe spełniają przepisy Halal i Kosher, czyli związane z produktami przeznaczonymi dla wyznawców religii muzułmańskiej i żydowskiej. 
  • Posiadają certyfikaty: o biodegradowalności, o niezawieraniu metali ciężkich, o braku metali katalitycznych, o braku nanomateriałów, nie zawieraniu alergenów, dla kosmetyków i farmaceutyków oraz świadectwa: pochodzenia produktu, zgodności z obowiązującymi przepisami, zgodności z urządzeniami elektrycznymi i elektronicznymi.

Oleje wazelinowe i parafinowe są produkowane w wielu klasach lepkości w zakresie od 7 do 85 cSt/40°C. co obrazuje poniższa tabela:

Test Description
Test Method
Specification Limits
WMO
60
WMO
70
WMO
80
WMO
100
WMO
150
WMO
180
WMO
250
WMO
350
WMO
500
Appearance
Visual
Transparent clear, colorless, odorless, liquid free from suspended impurities
Colour, Say Bolt
ASTM D 156
+30
Density @ 25°C gm/ml
ASTM D 1298
>0.810
>0.820
>0.822
>0.828
>0.830
>0.835
>0.835
>0.850
>0.860
Kin. Viscosity @ 40°C, cSt
ASTM D 445
7 -11
11 – 14
14 – 17
19 - 23
27 - 33
30 - 35
36 - 45
68 -  72
80 – 85
Flash Point °C min
ASTM D 92
145
150
160
180
180
190
190
200
220
Pour Point, °C, max
ASTM D 97
-15
-15
-15
-12
-12
-12
-12
-12
-12
Carbonisable Substance
USP
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Acidity / Alkalinity
USP/BP/IP
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Sulphur Compounds
USP/BP/IP
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Solid Paraffin’s
USP/BP/IP
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Viscocity In SSU
ASTM D 445
60
70
80
100
150
180
250
350
500
Poly nu clear compounds
FDA 21 CFR 172.878
*
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Passes
Conforms to USFDA 21CFR 172.878 & 178.3620(a)
US FDA / USP
*
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Conforms to USP / NF
USP / NF
*
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Conforms to IP / BP
IP / BP
*
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Zastosowanie olejów wazelinowych i parafinowych w przemyśle:

CHEMICZNYM – jako plastyfikatory do polistyrenu i jako wypełniacze do elastomerów termoplastycznych,

KOSMETYCZNYM I FARMACEUTYCZNYM – znajduje zastosowania w preparatach emulsyjnych (kremach, balsamach), oliwkach do ciała, produktach do makijażu (np. w szminkach), maskach parafinowych.

SPOŻYWCZYM – do smarowania nawlekarek i nastrzykiwarek w branży mięsnej, do smarowania dzielarek (tłoków, lejów) i krajalnic (noży, prowadnic) w branży piekarniczej oraz do smarowania noży, walców i etykieciarek w branży opakowaniowej.

DRZEWNYM – do konserwacji elementów drewnianych.

TEKSTYLNYM – przy produkcji nici i tkanin, smarowanie lamówek, bębnówek i stabnówek.

 

W przypadku zapytań dotyczących doboru olejów parafinowych i wazelinowych prosimy o kontakt z Działem Technicznym tel.+48 81 820 07 88 lub e-mail: biuro@gorner.pl

Działamy na terenie województw: dolnośląskie, mazowieckie, lubuskie, śląskie, opole, małopolskie, kujawsko-pomorskie, podlaskie, pomorskie, podkarpackie, łódzkie, warmińsko-mazurskie, świętokrzyskie, lubelskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie.

W ciągu 24 godzin nasze produkty wysyłamy firmą spedycyjną  do takich miast jak: Warszawa, Białystok, Gdańsk, Gorzów Wlkp., Katowice, Kielce, Kraków, Lublin, Łódź, Olsztyn, Opole, Poznań, Rzeszów, Toruń, Wrocław, Bydgoszcz, Zielona Góra, Szczecin.