Smary plastyczne w przemyśle spożywczym
Produkcja artykułów spożywczych wymaga zachowania maksymalnego bezpieczeństwa procesów technologicznych za co odpowiadają wszystkie jednostki zaangażowane w produkcję:
- producenci artykułów spożywczych,
- producenci smarów specjalnych do stosowania w przemyśle spożywczym,
- producenci maszyn dla przemysłu spożywczego,
- przetwórcy artykułów spożywczych.
Stosowane w przemyśle spożywczym środki smarowe oprócz wymagań technicznych muszą dodatkowo wykazywać:
- obojętność zapachową, smakową, fizjologiczną,
- odporność na specjalne środki dezynfekcyjne i czyszczące,
- obojętność dla żywności
Identyfikacja wymuszeń eksploatacyjnych:
Czynniki wpływające na dobór smaru plastycznego do łożyska:
Warunki pracy łożyska:
- Temperatura pracy łożyska
- Prędkość
- Obciążenie
- Środowisko pracy
Charakter pracy łożyska:
- Ciągła praca łożyska
- Cykliczna
Okres i sposób wymiany smaru:
- Smarowanie jednokrotne
- Okresowo
Analiza wymagań normatywnych:
WŁAŚCIWOŚCI SMARU PLASTYCZNEGO | WSKAŹNIK OCENY WYZNACZANY PARAMETR | Kryterium oceny |
FIZYKOCHEMICZNE I REOLOGICZNE | Penetracja | Kryterium oceny konsystencji |
Stabilność mechaniczna:
| Kryterium oceny odporności struktury smaru na działanie sił ścinających | |
Stabilność chemiczna:
| Kryterium oceny trwałości struktury smaru w podwyższonej temperaturze | |
SMARNE | Ocena przeciwzużyciowa
| Kryterium oceny właściwości przeciwzużyciowych |
Ocena przeciwzatarciowa:
| Kryterium oceny właściwości przeciewzatarciowych | |
OCHRONNE I ANTYKOROZYJNE | Ocena przeciwkorozyjna:
| Kryterium oceny właściwości ochronnych |
| Kryterium oceny agresywności korozyjnej | |
EKOLOGICZNE | Toksyczność:
| Kryterium oceny toksykologicznej |
| Kryterium oceny poziomu biodegradacji |
Właściwości smarów plastycznych
Wymagania normatywne maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym :
Normy europejskie, dotyczące bezpieczeństwa w konstrukcjach maszyn dla przemysłu spożywczego, precyzują zagrożenia i przewidują stosowanie bezpiecznych rozwiązań.
Norma europejska PN-EN 1672 - 2: 1999
Maszyny dla przemysłu spożywczego. Pojęcia podstawowe i wymagania z zakresu higieny
precyzuje zagrożenia oraz niekorzystne oddziaływania, jakie dla wytwarzanej żywności mogą stwarzać maszyny stosowane w przemyśle spożywczym.
W maszynach stosowanych w przemyśle spożywczym istotne z punktu widzenia stosowania środków smarnych są następujące strefy: strefa spożywcza, strefa spryskiwania, strefa niespożywcza.
Uregulowania prawne:
Za podstawę analizy w zakresie :
- higieny i bezpieczeństwa żywności przyjęto:
Dyrektywa nr 89/397/EEC o urzędowej kontroli środków spożywczych Ustawa z 30 października 2003 r. (Dz. U. Nr 208 poz. 2020) o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia wprowadziły system analizy zagrożeń i ryzyka bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
- wymagań ochrony środowiska przyjęto Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 3 lipca 2002 roku w sprawie karty charakterystyki (Dz.U.02.140.1171 ze zmianami w Dz.U.05.2.8). Polskie rozporządzenie w całości wdraża tekst dyrektywy 2001/58/EC
- zakres badań wymaganych podczas sporządzania kart charakterystyk regulują przepisy zawarte w Rozporządzeniu Ministerstwa Zdrowia z dnia 28 lipca 2003 r. w sprawie metod przeprowadzania badań właściwości fizykochemicznych, toksyczności i ekotoksyczności substancji i preparatów chemicznych (Dz. U. Nr 232, poz. 2343).
- bezpieczeństwa maszyn i produkcji żywności
Dyrektywa 89/109/EEC dotycząca przepisów prawnych w sprawie materiałów i przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z artykułami żywnościowymi
Dyrektywa 93/43/EEC – dotycząca higieny produktów spożywczych
Dyrektywa 89/392/EEC – Dyrektywa maszynowa i jej zmiany 91/368/EEC, 93/44/EEC, 93/68/EEC
SMARY PLASTYCZNE do stosowania w maszynach i urządzeniach przemysłu spożywczego
Do najważniejszych testów potwierdzających cechy ekologiczne smaru plastycznego zaliczono badania oceniające stopień toksyczności na podstawie składu chemicznego oraz w stosunku do ssaków, ryb i mikroorganizmów oraz podatność na rozkład biologiczny wyznaczony według normy CEC-L-33-A-94
Uzupełnienie tych badań stanowią testy dermatologiczne prowadzone w warunkach klinicznych na podstawie których oceniono oddziaływanie uczulające smarów plastycznych na skórę człowieka.
Wymienione badania testowe przyjęto jako metody weryfikujące możliwość bezpiecznego użytkowania opracowanych smarów plastycznych w warunkach rzeczywistych w przemyśle spożywczym
W aspekcie ochrony środowiska naturalnego istotne znaczenie ma ocena toksykologiczna oraz wyznaczenie poziomu biodegradacji smarów plastycznych
Ocena w zakresie właściwości ekologicznych smarów plastycznych
Zakres badań
- Toksyczność na podstawie składu chemicznego - atest PZH
- Toksyczność ostrą i chroniczną na podstawie testów:
- Test przeżywalności organizmów wodnych – z rybami Lebistes reticulatus
- Test przeżywalności z młodocianymi formami bezkręgowców wodnych typu Toxkit
- Test enzymatyczny z bakteriami luminescencyjnymi Vibrio fisheri
- Działanie uczulające na podstawie klinicznych testów dermatologicznych
- Ocena potencjalnej toksyczności i mutageniczności w stosunku do mikroorganizmów glebowych
- Biodegradację - podatności na rozkład biologiczny
Ocena na podstawie składu chemicznego - Atest PZH
Państwowy Zakład Higieny wydaje ŚWIADECTWO JAKOŚCI ZDROWOTNEJ:
SMAR MINERALNY PB PZH nr HŻ 15830/96
SMAR SYNTETYCZNY SET PZH nr HŻ 14632/00
SMAR ROŚLINNY SR-1 PZH nr HŻ 14632/00/A
RAST PZH nr HŻ/D/1545/2007
SMAR NIEORGANICZNY AKS-MIN PZH nr HŻ/D/2406/2007
AKSIL PZH nr HŻ/D/1169/2007
Ocena smarów plastycznych w aspekcie wymagań ekologicznych
Informacje toksykologiczne i ekologiczne stosowanych środków powinny być dostępne w Karcie Charakterystyki Produktu – spełniające wymogi dyrektywy 2001/58/EC, która definiuje wymagania względem przygotowania tych kart. Wymagania dotyczące oceny smarów plastycznych dla przyznawania oznakowania ekologicznego – precyzuje Dyrektywa 2005/360/WE, która zawiera kryteria ekologiczne.
Karta charakterystyki zawiera następujące informacje:
- identyfikację substancji/preparatu oraz identyfikację producenta, importera lub dystrybutora;
- skład i informację o składnikach;
- identyfikację zagrożeń;
- pierwszą pomoc;
- postępowanie w przypadku pożaru;
- postępowanie w przypadku niezamierzonego uwolnienia do środowiska;
- postępowanie z substancją/preparatem i jej/jego magazynowanie;
- kontrolę narażenia i środki ochrony indywidualnej;
- właściwości fizykochemiczne;
- stabilność i reaktywność;
- informacje toksykologiczne;
- informacje ekologiczne;
- postępowanie z odpadami;
- informacje o transporcie;
- informacje dotyczące przepisów prawnych;
- inne informacje.
Ocena ekotoksyczności:
OCENA TOKSYKOLOGICZNA | |||
Testy przeżywalności i enzymatyczne | |||
Rodzaj | Zasada | Wynik testu | |
testu | oznaczenia | ||
W stosunku do mikroorganizmów | test Lumistox-Microtox z bakteriami luminescencyjnymi Vibro fisheri | LC(EC50) - [mg/l] Ocena toksyczności według kryterium US EPA LC(EC50 ) £ 1 LC(EC50 ) > 1-100 LC(EC50 ) > 100 | Stężenie powodujące powstawanie zmian w organizmach testowych silnie toksyczny umiarkowanie toksyczny słabo toksyczny |
W stosunku do bezkręgowców | test Toxikit z bezkręgowcami Thamnocephalus platyurus | LC50/24h [mg/l] | Stężenie powodujące śmiertelność 50% badanej populacji w odniesieniu do czasu trwania testu |
W stosunku do ryb | test z rybami Lebistes reticulatus | LC50 /96h [mg/l] | Stężenie powodujące śmiertelność 50% badanej populacji w odniesieniu do czasu trwania testu |
Badania kliniczne smarów plastycznych prowadzono w zakresie oceny działania stykowego stosując metodę A. M. Kligmana i W. Woodinga oraz wykluczenia właściwości uczulających na skórę człowieka. Badania prowadzono w Klinice Dermatologicznej Akademii Medycznej w Łodzi.
Testy mikrobiologiczne
Testy mikrobiologiczne | |||
Test Ames’a | Test z bakteriami Salmonella typhimurium i Escherichia coli | Wzrost kolonii rewertantów |
|
Test in vitro | Test ze szczepami:
Azotobacter, Bacillus, Arthobacter, Rhizobotium, Pseudomonas,
Streptomyces
| Wzrost liczebności mikroorganizmów glebowych |
|
Wyniki:
Test Ames’a - badane smary plastyczne nie są mutagenne i również nie zawierają komponentów o mutagennym działaniu.
Test in vitro - smar roślinny stanowi źródło pierwiastków biogennych dla mikroorganizmów, a tym samym nie stanowi istotnego zagrożenia dla ekosystemu glebowego. W warunkach metody smary mineralny i syntetyczny nie stanowią źródła pierwiastków biogennych dla mikroorganizmów.
Ocena stopnia biodegradacji wg testu CEC-L-33-A-94
Biodegradacja polega na biochemicznym rozkładzie związków organicznych przez mikroorganizmy w warunkach tlenowych i beztlenowych do końcowych produktów mineralizacji mniej lub bardziej toksycznych dla biocenoz wodnych
Kryteria oceny:
- < 20% nie ulegający biodegradacji
- 20 - 70% potencjalnie biodegradowalny
- > 70% szybko biodegradowalny
Ocena podatności na rozkład biologiczny
Rodzaj smaru plastycznego | Podatność na rozkład biologiczny [%] | Kategoria podatności na rozkład biologiczny według trójstopniowej skali |
Mineralny smar plastyczny SMAR PB | 40 | potencjalnie biodegradowalny |
Roślinne smary plastyczne SMAR RAST | 92 | szybko biodegradowalne |
Smar plastyczny SMAR AKSIL | 71 | szybko biodegradowalny |
Badania toksyczności i biodegradacji są podstawą klasyfikacji związków stanowiących zagrożenie dla środowiska wodnego.
PODSUMOWANIE:
Ocena właściwości użytkowych smarów plastycznych stanowi źródło informacji w zakresie przydatności eksploatacyjnej i jest czynnikiem determinującym racjonalność ich wykorzystania w technice smarowniczej.
Natomiast wyznaczenie charakterystyk ekologicznych kwalifikuje smar plastyczny jako środek do zastosowań w przemyśle produkującym żywność, co umożliwia spełnienie wymagań w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji co skutkuje zmniejszeniem ryzyka skażenia produkowanej żywności.
Z analizy wymagań dotyczących produkcji i higieny żywności wynika, że smarowanie maszyn w przemyśle spożywczym przy istniejącym ryzyku zanieczyszczenia żywności środkami smarowymi, wymusza stosowanie tylko i wyłącznie atestowanych środków smarowych.
W przypadku zapytań dotyczących doboru odpowiednich produktów dla przemysłowych zakładów spożywczych prosimy o kontakt z Działem Technicznym tel. +48 81 820 07 88 lub e-mail: biuro@gorner.pl
Działamy na terenie województw: dolnośląskie, mazowieckie, lubuskie, śląskie, opole, małopolskie, kujawsko-pomorskie, podlaskie, pomorskie, podkarpackie, łódzkie, warmińsko-mazurskie, świętokrzyskie, lubelskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie.