Proces przetwórstwa żywności i produkcji napojów wykonywany jest według rygorystycznych norm higienicznych. Urządzenia montażowe i wyposażenie mają kontakt z żywnością powinny być stale utrzymane w czystości, a sama ich konstrukcja powinna zapewniać minimalny kontakt ze środkiem smarnym. Ponieważ często jednak trudno jest zaprojektować urządzenie bez żadnego smarowania, istnieje potrzeba ograniczenia do minimum wpływu oleju/smaru na produkowana żywność.
Jednymi z najbardziej znanych i szeroko stosowanych norm, które określają jakie środki smarne dopuszcza się do produkcji żywności są normy USDA (United States Department of Agriculture) czyli odpowiednik polskiego Ministerstwa Rolnictwa. W wielu innych krajach istnieją jedynie zarysy norm dla wytwórców środków smarnych ustanowione na bazie norm amerykańskich i wówczas każdy produkt jest odrębnie akceptowany i dopuszczany do obrotu na rynku. Procedura ta wymaga testowania próbek, a także sprawdzania procesu wytwarzania i pakowania.
Norma amerykańska USDA dzieli środki smarne jako H-1 lub H-2
- H-1 są akceptowane do zastosowań gdzie jest możliwy incydentalny kontakt z produktem żywnościowym. Te środki smarne muszą być produkowane w wąskiej, unikalnej grupy składników, które są dopuszczone przez FDA (Food and Drug Administration), czyli odpowiednik polskiego Ministerstwa Zdrowia.
- H-2 są akceptowane do zastosowań gdzie nie ma bezpośredniego kontaktu z żywnością. Wielu gatunków przemysłowych środków smarnych jest zaliczana do tej właśnie grupy.
Smarowanie maszyn używanych do przygotowania oraz przetwarzania żywności wymaga produktów o szczególnej (jedynej w swoim rodzaju) charakterystyce. Ponadto oprócz zapewnienia wydajnego (skutecznego) smarowania i zabezpieczenia przed wymywaniem przez wodę, od środków smarnych wymaga się aby były zatwierdzone w stosowaniach gdzie istnieje możliwość incydentalnego kontaktu z żywnością.
Ta nowa grupa zaaprobowanych środków smarnych posiada ponad przeciętne wykonanie zgodnie z wymaganiami producentów maszyn i urządzeń dla przemysłu spożywczego. Środki te zostały wynalezione aby zapewnić doskonałą ochronę porównywalną z wysokiej jakości olejami mineralnymi oraz środkami syntetycznymi.
Seria środków smarnych o nazwie FM to oleje bezbarwne, bezwonne i bez smaku przeznaczone do użycia w maszynach do produkcji żywności i napojów, wszędzie tam, gdzie może zaistnieć incydentalny kontakt środka smarnego z żywnością. Użycie wybranych i zaaprobowanych dodatków wzmacnia jakość oleju bazowego zapewniając tym samym ich szczególnie wysokie własności. Stosowanie surowych norm produkcji gwarantuje, że oleje te spełniają wysokie wymagania przemysłowe i zdrowotne. Produkcja środków smarnych z serii FM dla przemysłu spożywczego odbywa się, w specjalnie dostosowanej blendingowni, która zabezpiecza i chroni jakość produktu, a użycie specjalnych opakowań i odpowiednich oznakowań proces ten uzupełnia.
Podsumowując, środki smarne z serii FM do kontaktu z żywnością posiadają:
- akceptację amerykańskiej normy USDA H-1
- aprobatę przez FDA; (Federal Regulation 21 CFR 178.3570)
- są wolne od jakichkolwiek środków wywołujących alergię
- przeszły inspekcję Beth’din de Paris Grant Rabbinat de Paris (No.B.D.P.5704043) jako dopuszczone do używania w maszynach przetwarzających żywność i uzyskały świadectwo koszerności
- posiadają w Polsce dopuszczenie Państwowego Zakładu Higieny
Dobór środków smarnych serii FM dla przemysłu żywnościowego i napojów, z uwagi na prostotę nazwy i symboliki jest bardzo łatwy. Za następującej tabeli wybierz zakres odpowiedniego środka smarnego według jednego z międzynarodowych systemów używanych przy doborze pospolitego oleju, a następnie poszukaj odpowiednika.
ISO 3498 (BS 5063) VG No. | DIN 51517 Oleje przekładniowe | DIN 51524 Oleje hydrauliczne | AGMA No. | Seria FM |
ISO 32 | CLP 32 | HLP 32 | | FM 32 |
ISO 46 | CLP 46 | HLP 46 | 1 EP | FM 46 |
ISO 68 | CLP 68 | HLP 68 | 2 EP | FM 68 |
ISO 150 | CLP 150 | HLP 150 | 4 EP | FM 150 |
ISO 220 | CLP 220 | | 5 EP | FM 220 |
ISO 320 | CLP 320 | | 6 EP | FM 320 |
ISO 460 | CLP 460 | | 7 EP | FM 460 |
W przypadku zapytań dotyczących doboru środków smarnych z serii FM do produkcji i przetwarzania żywności prosimy o kontakt z Działem Technicznym Tel. +48 81 820 07 88 lub e-mail: biuro@gorner.pl.
Działamy na terenie województw: dolnośląskie, mazowieckie, lubuskie, śląskie, opole, małopolskie, kujawsko-pomorskie, podlaskie, pomorskie, podkarpackie, łódzkie, warmińsko-mazurskie, świętokrzyskie, lubelskie, wielkopolskie, zachodniopomorskie.
Nasze produkty wysyłamy firmą spedycyjną do takich miast jak: Warszawa, Białystok, Gdańsk, Gorzów Wlkp., Katowice, Kielce, Kraków, Lublin, Łódź, Olsztyn, Opole, Poznań, Rzeszów, Toruń, Wrocław, Bydgoszcz, Zielona Góra, Szczecin.